sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Luostarin pataa

Tänään sitten kävimme tosi kauniissa säässä antamassa äänemme eduskuntavaaleissa. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan kuinka monta pienen ihmisen asioista huolta kantavaa yleisönosastokirjoitusta on huomisessa lehdessä. Veikkaan, ettei yhtään. Valta huumaa, ja ilman valtaa jääneet vaipuvat apatiaan seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Ruoka saa joskus mielikuvituksen liikkeelle. Tämän päiväinen ruoka on helppo kuvitella luostarin paastonajan ruuaksi. Pinnalta annettiin vieraille ja sääntöjen valvojille sallittuja ruoka-aineita, ja tilaisuuden tullen kaapaistiin itselle pohjalta herkullista kanaa. On ne munkit aika veijareita. Asuimme joskus vuosia luostarin lähellä ja kuulimme monia hauskoja munkki-juttuja. Ohjeen lasilliset ovat ihan tavallisia juomalasillisia, ehkä yksi juomalasillinen vastaa noin kahta ja puolta desiä. Luostarin padan resepti on kotoisin Venäjältä.

Ainekset,  riittää kahdeksalle

1 lasillinen tattaria
1 lasillinen riisiä
2 lasillinen hirssiä, yksikin lasillinen riittää, minä vain nyt tykkäsin laitta kaksi.
300 g sieniä
400 g broilerisuikaleita
1 sipuli
3 porkkanaa
1 lasillinen öljyä
suolaa, rakuunaa, ruohosipulia
rusinoita


Kuori ja suikaloi sipuli ja porkkanat. Kuullota ne pannulla voissa. Siirrä sivuun. Voitele uunivuoka. Laita pohjalle broilerisuikaleet.










Huuhtele tattarit ja paahda ne pannulla kuivahkoksi. Levittele broilerisuikaleiden päälle.











Seuraavaksi riisit tasaiseksi kerrokseksi.












Valuta sienistä vesi pois ja paista niitä pannulla niin kauan, että enin kosteus häviää. Jos käytät kaupan säilykesieniä kuten minä, lisää paistamisen alkuvaiheessa pari teelusikallista suolaa. Levitä paistetut sienet kerrokseksi riisin päälle.








Pese hirssiä lävikössä niin kauan, että läpi valunut vesi on kirkasta. Älä kysy minulta miksi. Hirssi vaan kuulemma kuuluu pestä hyvin. Levitä se sitten vuokaan









ja viimeksi porkkana-sipulipaistos. Ripottele pinnalle teelusikallinen suolaa sekä rakuunaa ja ruohosipulia oman mielen mukaan. Ja pinnalle rusinoita. Seuraavaksi kaada lasillinen öljyä vuokaan ja lopuksi kiehuvaa vettä niin paljon, että kaikki peittyvät. Paista 170 asteisessa uunissa tunti. Lisää neljä desiä kiehuvaa vettä ja pienennä uunin lämpö 150 asteeseen. Hauduta vielä toinen tunti.











Hyvää äänin 4 - 1. (Juniori ei tykännyt sienistä.) Äiskän asteikolla meni kolmoseen, mikä lienee myös syöjien suurimman osan arvio: ihan hyvää perusruokaa, muttei mikään hirmuinen courmee-elämys.








Tulevan viikon ruokalista yltää pääsiäislauantaihin:

Maanantai            Broileritaskut ja perunamuussi
Tiistai                   helmivelli
keskiviikko          venäläinen jauhelihatorttu
torstai                  paistettua ananasta
perjantai              lammaspaisti ja perunat
lauantai                lohta insinöörin tapaan

3 kommenttia:

  1. Jäämme odottelemaan sitä keskiviikon venäläistä herkkua (kuulosti tosi hyvälle)

    VastaaPoista
  2. Saa nähdä mitä siitä syntyy. Itse asiassa kaikessa yksinkertaisuudessaan ensimmäinen ruoka aikoihin, jonka onnistuminen vähän jännittää Iskääkin! Riippumatta siitä, miten se minulta onnistuu, voisit Anne-Marie napata siitä idean sinne tjej-kvälleniisi.

    VastaaPoista
  3. "Pese hirssiä lävikössä niin kauan, että läpi valunut vesi on kirkasta. Älä kysy minulta miksi. Hirssi vaan kuulemma kuuluu pestä hyvin."

    juu, täytyy hirssi pestä hyvin, ellei halua karvasta makua ruokaan :) sillä ku sitä teollisesti tehdään, nii pinnalla tosi paljon pientä pölyä joka aiheuttaakin sen karvaan maun. Toisaalta, yks mun kaveri tykkäsikin juuri ei-pestystä hirssistä tehdystä puurosta, sanoi, että "se on niin äijänmäisen makuinen" :D

    Sveta

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.