perjantai 7. helmikuuta 2014

Samperin pervot!

Kaikki sairastavat joskus. Myös työssä käyvät. Isolla työpaikalla asia ei välttämättä kovin paljoa haittaa. Työt jakaantuvat jäljelle jääville tai jäävät vain tekemättä. Mutta kun on kyse yhden hengen työpaikasta, niin tilanne onkin aivan toinen. Ja Äiskä työllistää tasan tarkkaan yhden työntekijän eli avustajansa. Neljä viisi vuotta sitten kun avustaja sairastui, menin nettiin työvoimatoimiston työnantajapalveluihin. Sieltä pääsi selaamaan mahdollisia ehdokkaita, ja kun sopiva löytyi, ei muuta kuin soittamaan puhelimella. Vähän kerrassaan puhelinnumerot alkoivat kadota palvelusta. Kerran sitten keskustelin työvoimatoimiston virkailijan kanssa asiasta. Tämä selvitti, että naispuoliset työnhakijat eivät enää uskalla laittaa puhelinnumeroa näkyviin, koska kaiken maailman pervot soittelevat, läähättelevät ja ehdottelevat kaikenlaisia asiattomuuksia. No nyt sitten koko palvelua on muutettu siten, että se vaatii rekisteröitymisen ja rekisteröityminen on käytännössä mahdollista vain yrityksille. Ei sitten palkata enää muutaman päivän flunssan takia sijaisia! Samperin pervot! Onneksi oma työnantajani on suhtautunut ymmärtäväisesti siihe, että tällaisissa tapauksissa jään kotiin Äiskän kaveriksi.

Tänä aamuna oli paino niin reilusti käyrän alapuolella, että päätin palkita itseni kunnon hampurilaisella. Käytiin Äiskän kanssa kahden kauppareissulla ja poikettiin samalla lounastamassa paikallisessa hampurilaisravintolassa. Äiskälle kana-ateria ja minulle megahampurilainen. Illemmalla, päivällisen  jälkeen oli sitten kokeilujen vuoro. Ensimmäisenä vuorossa resepti, jonka alkuperäiskappale löytyy täältä, josta se löyti tiensä Makustelijat-blogiin huomatuksella "mukailin sen mukaan, mitä aineksia kotikyökistä löytyi". No minä löysin sen taas Makustelijoista ja muokkasin sen mukaan, mitä aineksia sattui kotoa löytymään. En edes viitsinyt katsoa, mitä alkuperäinen ohje neuvoi tekemään.

Grillatut lampaan munuaiset

6 lampaan munuaista
50 g voita
25 g hienoksi silputtua sipulia
1 tl dijon sinappia
1 rkl Jaloviinaa***
1 murskattu valkosipulin kynsi
1/2 tl mustapippurirouhetta
vähän chili-valkosipulikastiketta
2 tl suolaa
1 rkl kuivattua persiljaa

Halkaise munuaiset. Poista keskeltä kova valkoinen rasva. Asettele munuaisen puolikkaat voideltuun uunivuokaan leikattu pinta ylöspäin. Pippuroi munuaiset. Sekoita lopuista aineksista (voi kannattaa olla huoneenlämpöistä) tahna, joka levitetään munuaisten päälle. Kuumenna uuni täyteen kuumuuteen ja sitten grillivastus päälle. Kun vastukset hehkuvat punaisena, laita vuoka 10 - 15 minuutiksi uuniin. Tarjoile lämpimänä ruisleivän päällä.

Satsi ennen uuniin menoa
Todella hyvää. Suosittelen lämpimästi.


Ja pisteen i:n päälle löysin jo pari vuotta sitten Raholan syötävistä sanoista, kun etsin jotain aivan muuta. Herkku on ollut nimensä vuoksi listalla siitä asti, ja nyt oli vuoro kokeilla:

Nunnanpieru (saks. Nonnenfürzchen)

5 dl vettä
100 g voita tai margariinia
300 g = n. 4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
6 munaa
1 l öljyä
tomusokeria

Keitä vesi ja voi kiehuvaksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja vatkaa ne voi-veden kanssa taikinaksi. Lisää koko ajan vatkaten munat. Kuumenna öljy kiehuvaksi. Ota ruokalusikalla reilunkokoisia taikinaklönttejä ja laita ne kiehuvaan öljyyn. Keitä munkkien tapaan kauniin ruskeaksi ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Kun öljylitra oli kolmen litran kattilassa, kattilaan mahtui neljä leivosta kerrallaan kypsymään. Niitä mahtuu kyllä laittamaan kattilaan enemmänkin, mutta turpoavat niin paljon, että neljää enempää ei kannata laittaa. Ja kypsennys kuten munkeilla - sormituntumalla. Jos öljy on liian kylmää, eivät ruskistu, ja jos taas liian kuumaa, ruskistuvat nopeasti ja jäävät sisältä raa'aksi. No, kun ne sitten on kaikki paistettu ja valutettu, ripottele teesihdin läpi jokapuolelle tomusokeria. Tarjoile.



Tosi hyviä äänin 3-0, ja Äiskän asteikolla ykkös- ja kakkosluokan väliin. Nimen historia käykää katsomassa Raholan syötävistä sanoista.

2 kommenttia:

  1. Tästä meni muistutus ensi perjantaiksi kännykkään, että otapa munuaiset sulamaan. En ole saanut syksyn karitsan munuaisista aikaiseksi vasta kuin yhden sapuskan (sinappimunuaiset). Kävin katsomassa molemmat linkittämäsi ohjeet eikä eroa juuri ole kuin käytetyssä alkoholissa: sherry, portviini, Jallu. Minä taidan löräyttää X.O. brandytilkan mukaan.
    Hieno ja yksinkertainen ohje!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Ole vain varovainen tuon chili-valkosipulikastikkeen tai tabascon kanssa. Jos sitä tulee liikaa, munuaisten hieno maku peittyy tulisuuden alle. Minusta munuainen ei saa olla tulinen!

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.