maanantai 13. elokuuta 2012

Ukko ja mummo (NAM)

Vanhimmainen tuli viime lauantaina nelivuotiaan tyttärensä kanssa käymään. Minulle oli ilmoittanut jo aiemmin tulevansa, mutta Äiskälle homma tuli yllätyksenä. Äiskä onkin sitten ollut ihan liekeissä, kun ensimmäinen lapsenlapsi on tullut mummolaan. Itse asiassa tuo pikkutyttö taisi olla se motivaatio, joka sai Äiskän vajaa neljä vuotta sitten nousemaan sairasvuoteelta. Aina, kun näki puolivuotiaan pojantyttären valokuvan, ilahtui kovasti. Minulle tuli ihan sellainen tunne, että Äiskä ajatteli, että kyllä täältä on noustava. Mummolle on vielä tarvetta. Ja onhan se tänä päivänä mukava minustakin, että lapsenlapsia alkaa käydä ukkoa ja mummoa tapaamassa. Minä muuten olen tosiaankin etelä-karjalaisittain ukko, en ukki. Mutta tällä kertaa ukolle kävi vahinko. Vierailun aikainen ruokalista jäi etukäteen suunnittelematta. Tämä yhdistettynä mukavaan yhdessä oloon sai aikaan sen, että ei ole paljon blogia ehtinyt päivittelemään. Ei sen puoleen, ei ole kovin paljoa ollut päivittämistäkään lauantaita lukuun ottamatta. Sunnuntaina nimittäin aloitimme Namibia-teemaisen elokuun oikein urakkatahdilla. Päiväruokana meillä oli

Banaanilla ja currylla maustettu lihapata (kahdeksalle)
lähde: Namibialainen keittokirja, Heli Kuusipalo, Suomi-Namibia-seura, 2004.


6 - 8 raakaa, vihreää banaania
600 g palapaistia
1/2 pienestä kaalista
1 iso sipuli
2 tomaattia
1 tl currya
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa
pippuria

Kuutio sipuli ja tomaatit. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi.  Kuori banaanit ja leikkaa pitkittäin ohuiksi siivuiksi. Laita sipulit ja tomaatit hautumaan kattilaan. Kun sipuli on pehminnyt, lisää lihapalat joukkoon. Lisää kiehuva vesi, kasvisliemikuutio ja curry ja anna kiehua pienellä teholla noin puoli tuntia. Pane uunivuokaan ensin banaanisiivut, sitten lihaa ja sen päälle kaalisuikaleita. Toista tätä niin kauan, että kaikki on vuoassa. Tulee nätin näköinen, jos saat passattua banaanisiivuja pinnalle. Ripottele pinnalle noin teelusikallinen suolaa ja saman verran pippuria. Lopuksi kaada kattilasta neste koko komeuden päälle. Paista 175 asteisessa uunissa tunti.

Hyvää äänin 6 - 0. Äiskän asteikolla kakkosluokan ruokaa. Kannattaa kokeilla rohkeasti!

Iltapalaksi sitten teimme 

maissilettuja (riitti viidelle)
lähde: Namibialainen keittokirja, Heli Kuusipalo, Suomi-Namibia-seura, 2004.


6 rkl maissijauhoja
1/2 tl suolaa
6 rkl kylmää vettä
2,5 dl kiehuvaa vettä
1 rkl margariiniä tai öljyä
1 rkl sitruunamehua
5 dl maitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
2 kananmunaa, valkuainen ja keltuainen eroteltuina
öljyä paistamiseen

Sekoita maissijauho kattilassa kylmään veteen ja lisää ripsaus suolaa. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita hyvin ja kiehauta. Ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon maito ja sitruunamehu. Sekoita sooda ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot sekoittaen taikinaan. Lisää joukkoon vielä munan keltuaiset ja sekoita jälleen hyvin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto lusikalla taikinaan. Sekoita hyvin, mutta älä vatkaa. Paista pannulla öljyssä normaalien lettujen tapaan. 

Hillon kanssa hyvää äänin 6 - 0. Äiskän asteikolla kakkosluokan ruokaa. Maissi maistui juuri sopivasti. Ei liikaa, mutta riittävästi antaen letuille hieman eksoottisen makuvivahteen.


3 kommenttia:

  1. Ukko on näköjään pannut parastaan hellan ääressä, kun Mummolta & kumppaneilta herui hurjat luokitukset! Namit Namibialle.

    VastaaPoista
  2. Oletko maistellut namibialaisia mopane-toukkia? Rohkea mieheni söi niitä, ja sanoi että eivät itsessään maistu juuri miltään. Kastike on tärkeä. Isäni mummo ja ukki olivat ämmi ja äijä. Hänen vanhempansa olivat meille mamma ja pappa. Oli meillä myös mummo ja ukki. Milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mopanea en ole mistään saanut. Joku kotimainen nettikauppa myy niitä. 15 euroa per 40 grammaa. En periaatteesta osta. Jos tiedät, mistä niitä saa älylliseen hintaan, niin kerro ihmeessä. Resepti olisi jo valmiina.

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.