torstai 20. tammikuuta 2011

Marin kaalipiiraat ja kaalijauhelihapata



Ruuan laitossa olisi tehokkuuden ja taloudellisuuden kannalta optimaalinen tilanne se, että kolmen viikon ruokalistassa edellisen päivän tähteet voisi käyttää seuraavan päivän ruuan raaka-aineena. Itse en tällaiseen tehokkuuteen pyri. Kuitenkin päivittäisen ajan käytön kannalta on hyvä tehdä viikon suunnitelma valmiiksi ja käydä kaupassa ostamassa tarvikkeet viikoksi kerralla. On hitsin helppoa tulla kotiin ja katsoa, mitä tänään on  ruokalistalla. Sitten ei muuta kuin tekemään tarvikkeet löytyvät aina eikä mene aikaa turhaan pähkäilyyn. Enkä myöskään pyri tietoisesti siihen, että tähteet pystyisi hyödyntämään seuraavana päivänä. Enemmänkin on tavoitteena tehdä oikea määrä ruokaa.

Lehtitaikinapaketti tai pari on kuitenkin hyvä pitää pakastimessa tähteiden varalta. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi jauhelihakaalipadan jälkeisenä päivänä. Eilen söimme kaaliruokaa

Ainekset jauhelihakaalipataan:


1,5 kg kaalia
2 sipulia
10 valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa
öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
0,5 - 1 dl siirappia
1 lihaliemikuutio (tai loraus lihafondia)
3 dl omenamehua
minttua

Pilko kaali, sipuli ja valkosipulin kynnet. Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla ja mustapippurilla. Laita johonkin odottamaan. Ota ISO kattila. (Elämässä yleensä alussa on ahdasta ja sitten alkaa homma sujumaan. Ruuanlaitossa on yleensä juuri toisinpäin.) Kuumenna rasva kattilassa ja lisää kaalinpalat, sipuli ja valkosipuli kattilaan. Ruskista koko ajan käännellen. Lisää jauheliha, siirappi, liemiaines ja omenamehu. Anna hautua miedolla lämmöllä kunnes kaali on pehmeää. Lisää melko reilusti minttua ja sekoita. Tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa.

Ja tällä ohjeella tulee ruokaa ainakin kuudelle hengelle. Tähteestä valmistamme

Marin kaalipiiraita 

Resepti on varsin yksinkertainen: Ota paketti lehtitaikinaa. Kun levyt ovat vähän sulaneet, lisää toiselle laidalle vähän edellä kuvattua kaalipataa. Käännä taikinalevyn tyhjä pää täytteen päälle. Nosta paketti leivinparilla varustetulle uunipellille. Litistele reunat kiinni haarukalla. Svenska talande kan göra det med kahveli. Voitele piiraat kananmunalla. Laita pelti uuniin piiraineen 225 asteeseen 8 - 10 minuutiksi tai niin pitkäksi aikaa, että piiraat ovat kauniin ruskeita.

3 kommenttia:

  1. Noi ovat ihan sikahyviä. Itse teen piirakkaa kokonaisen pellisen. Olen siis laiska, enkä jaksa näpertää yksittäispaloja.

    VastaaPoista
  2. Blogisin on ollut korvamerkattuna jo pitkään ja nyt viimein vietän hieman luppoaikaa ja ehdin syventymään uuteen blogituttavuuteen. :) Aloitin lopusta alkaen ja pikkuhiljaa kohti uusimpia päivityksiä!

    Ihana kuulla että joku muukin tekee viikon ruokalistan!! Miusta tuntuu että oon maailman ainoa outo joka oikeesti istuu alas, kirjottaa ruokalistan ja ostoslistan ja käy kaupassa. Kuten sanoit, on niin helppoa katsoa listasta mitä on ruuaksi, ottaa ainekset kaapista ja tehdä se ruoka.

    VastaaPoista
  3. Kiva, että kävit. Kommentoihan toistekin. Meitä ruokalistan tekijöitä on sitten täällä Joensuussa kolme, sillä Ramonan Jaana taitaa myös joskus harrastaa samaa.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.