lauantai 4. helmikuuta 2017

Madekeiton aikaan

Nyt eletään parasta madeaikaa. Vai olisiko se jo kääntymässä lopuilleen. Sinänsä minulle ei asialla ole väliä, sillä kalassa en ehdi käydä ja kaupasta en pihinä miehenä raaski kalaa ostaa. Kuten jo monessa kohtaa olen kertonutkin, käyn paljon tuossa rajan takana Venäjällä. Siellä kala on halpaa, 2-5 euroa kilolta, ja valikoima on ihan toista kuin kotoisissa kaupoissa. Esimerkiksi viimeksi käydessäni ostin tuoreita kalmareita hintaan kolme euroa kilo! Ja navagaa. Navaga on turskan sukuinen kala, joka elää Jäämeressä jään ja rannikon tuntumassa. Ja kun sain ystävältäni Sokerivaltakunta-blogin kirjoittajalta Sanjalta herkullisen oloisen madekeittoreseptin, päätin kokeilla, millainen siitä tulisi navagasta valmistettuna. Äiskä ei tykkää keitoista, koska niiden kestämine lusikassa vaatii hyvää hienomotoriikan hallintaa, joten laitoin nestettä niin vähän, että keiton sijaan syntyi pataa.

Navaga-pata aka bosnialainen madekeitto

1 sipuli
1 valkosipuli
n. 700 grammaa kalaa (pataan navagaa, keittoon madetta)
1 prk tomaattimurskaa
1 tomaattimurskapurkillinen vettä
11 tl mustapippuria
suolaa maun mukaan
1 rkl paprikajauhetta
chiliä
laakerinlehti
pari kolme keskikokoista perunaa kuutioituna
öljyä

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaattimurska ja vesi. Paljon mustapippuria, suolaa, paprikajauhetta, chiliä, laakerinlehti, kuutioidut perunat ja viimeksi kala. Kun perunaan alkaa hammas pystymään (noin 20 minuutin keittämisen jälkeen), on keitto valmis tarjottavaksi.

Henkilön Ilkka Pirhonen kuva.Henkilön Sanja Alisic kuva.
Navagapata.                                                             Madekeitto. Kuva: Sanja Alisic

Jotenkin näyttää siltä, että kännykkäni kameran värimääritykset eivät olleet kohdallaan. Joka tapauksessa, minusta keitto oli hirmu hyvää. Söin kaikki kalat keitosta ja kärsin ähkystä koko illan. Äiskä maistoi perunoita ja päätyi syömään juustovoileipiä ja jäätelöä. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan vaihteluksi perinteiselle madekeitolle. Mausteiden määrät ovat likimääräisiä, niitä, joita itse käytin. Kannattaa säätää oman maun mukaiseksi.

2 kommenttia:

  1. Kiva kun olet kokeilu keittoa Bosnian tapaan. Sinun kirjoitukset houkutelleet hakemaan Venäjän viisumia:)
    Miehen mukaan paras yhdistelmä kalakeittossa on made + karppi + hauki. Saa olla myös hyvin tulinen;)

    VastaaPoista
  2. Madekeitto ei napannut koskaan lapsena, tämä näytti kyllä aika hyvältä. Joskus värit eivät aina ole sitä mitä näyttää, salamakin voi vaikuttaa ja kännykän ikä. Kiva kun äiskäkin sai omaa herkkua:)

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.