tiistai 4. helmikuuta 2014

Ulkomaan matkailua

Käytiin Äiskän kanssa Venäjällä, Värtsilässä shoppailemassa. Äiskällä on ollut vuosiviisumi nyt puolitoista vuotta. Ensimmäinen meni aikalailla tavanomaisten viikonloppukäyntien parissa. Muutama käynti vuoden aikana. Nyt tänä syksynä, sairaalasta pääsyni jälkeen, olen saanut Äiskän innostumaan tankkausreissuista. Käydään tankkaamassa auto, syödään paikallisella kopio-ABC:llä ja sitten ostellaan kaikkea kivaa. Jos pääsisin käymään yksin, veisi koko reissu aikaa sellaiset nelisen tuntia. Äiskän kanssa on kuitenkin otettava asiat vähän rauhallisemmin ja aikaakin kuluu kuutisen tuntia eli siinä se mukavasti aina yksi lauantaipäivä kuluu. Onpahan jotain vaihtelua molemmille kotona istumisen sijaan. Mitä sieltä sitten ostetaan? Milloin mitäkin. Bensa, joka maksaa noin 70 senttiä litra, on se pääostos. Ravintolassa syöminen on samanhintaista kuin suomalainen työmaaruokailu eli sellaiset kuudesta kahdeksaan euroon per ateria. Shoppailun tuloksena koriin kertyi lisäksi: Äiskälle iso läjä makeisia, lähinnä konvehteja, tumma leipä, Borzomi- ja Narzan-kivennäisvesiä, suolakurkkuja (3 litran purkki maksoi 2 euroa), merileväsalaattia venäläisittäin ja korealaisittain, tattaria (€/800g), säilöttyjä kalmareita ja purkillinen siankielisäilykettä. Osa tavarasta  on naapurimaassa hävyttömän halpaa ja osaa ei saa Suomesta kait rahallakaan.

Kotona sitten sunnuntaina syötiin

maisteri Siiskosen hunajaista liha-perunalaatikkoa

500 g karjalanpaistilihoja
mustapippurirouhetta
vaihtoehtoisesti joko 0,5 l:n pullo Honey Dew olutta tai 2 tlk Pirkka-lageria ja 2 rkl hunajaa
3 sipulia
1 kg pakasteperunasuikaleita
öljyä
2 lihaliemikuutiota
1 rkl oreganoa
4 dl ruokakermaa

Sekoita kulhossa paistilihat, pippuri ja olut. Anna marinoitua huoneenlämmössä tunti. Lisää joukkoon kuoritut ja lohkotut sipulit. Kypsennä 200 asteisessa uunissa pari tuntia. Kääntele lihoja ainakin kerran kypsentämisen aikana. Kahden tunnin kuluttua ota lihat uunista. Voitele toinen vuoka. Pane pohjalle puolet perunoista. Murenna pinnalle lihaliemikuutio ja ripottele vähän oreganoa. Lisää lihat ja sipulit ilman nestettä perunoiden päälle. Seuraavaksi loput perunat ja murennettuna toinen lihaliemikuutio ja lopuksi oreganon loput. Lopuksi kaada kerma koko komeuden päälle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 70 minuuttia. Tarjoile.

Hyvää äänin 3 - 0. Aikaa vievä ruoka, mutta lihaisalla mureudella on aina hintansa. Kannattaa kokeilla.

6 kommenttia:

  1. Mukavalta kuulosti reissunne. En olekkaan tiennyt että bensaa saa sieltä niin edullisesti. Viime vuonna kun reissasimme paljon, melkein joka maassa bensan hinta kiikkui samoissa lukemissa kuin täällä ja Englanti veti pisteet kotiin 1.8 £ hinnalla.

    Te löysitte sitten todella edullisia ruokatavaroita! Eipä tule kurkuilla suurta kilohintaa! Oliko konvehdit edullisia? Suomessa kun joutuu aika isoja hintoja jo niistä maksamaa, nousseen veron takia.

    Pitäisi varmaan itsekkin pakata mies, lapset sekä koira autoon ja lähteä ajelemaan kaukana asuvien sukulaisten luo. Pienet suuret reissut piristää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylipäätään elämässä täytyy olla pienistä asioista iloinen. Suuria sattuu kohdalle melko harvoin.

      Poista
    2. Tuohon ruokaan voisi käydä Ryytihyppysen Mummun ja vaarin lihaliemi, se on jauhetta, mutta ei nimistään huolimatta ole tehty mummosta ja vaarista. terkuin Anne Simpeleeltä

      Poista
    3. Joo itse asiassa on aivan sama, käyttääkö lihaliemikuutioita, -jauhetta vai näitä uusia geelimaisia liemivalmisteita. Aika usein itse käytän jauhetta. Se on helpompaa kuin kuution murentaminen jonkin kiinteän joukkoon.

      Poista
  2. Tulipa ikävä venäläisiä säilykkeitä!! Aitoja suolakurkkuja joskus saa kaupasta, mutta kala- ja lihasäilykkeitä ei koskaan. Makumuistini mukaan päihittävät kotimaiset mennen tullen, tiedä sitten tämän päivän maustamisesta heilläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 90-luvun alussa, kun asuin Pietarissa, siellä myytiin latvialaista Lielovu-nimistä naudanlihasäilykettä. Purkillisen kun tyhjensi kulhoon ja laittoi mikroon, niin hetken kuluttua oli karjalanpaisti valmis!

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.