lauantai 9. kesäkuuta 2012

Äiti kylässä

Äitini tuli eilen viikonloppukylään. Näemme ehkä viisi kuusi kertaa vuodessa. Niinpä tarinaa on ollut niin, ettei kovin ole kirjoittelemaan ehtinyt. Äiti toi kuitenkin raparperia tuliaisina. Nyt sitten kaikki tietysti luulevat, että teimme raparperipiirakkaa. Vaan eipä tehtykään. Tehtiin sauvolaisen Kaisa Sillanpään Kevyt Kokki -lehden reseptikisassa (Kevyt Kokki huhtikuu 2011) kolmanneksi sijoittuneen reseptin mukaan

Raparperi-lammaspataa (resepti puhui kyllä naudanlihasta, mutta kun minulla nyt sattui tuota lammasta olemaan pakasteessa. Ja muutenkin vähän suurpiirteistin.)

500 - 800 g lammasta palasteltuna
loraus rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl paprikajauhetta
varovasti chilirouhetta (pyöräytin sellaisesta myllysysteemistä ihan vähän)
500 g tomaattimurskaa
3 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
4 porkkanaa
5 - 8 dl raparperipaloja
2 rkl hunajaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
100 g aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa

pinnalle  1/2 dl hienonnettua tuoretta ruohosipulia

Ruskista lihat öljyssä laajapohjaisessa kattilassa. Paloittele sipuli, murskaa valkosipulin kynnet. Lisää molemmat kattilaan. Jatka kuullotusta hetki. Lisää mausteet, tomaattimurska, vesi ja fondi.

Kuori ja paloittele porkkanat joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä kunnes porkkanat ovat lähes kypsiä eli noin 15 minuuttia. LIsää raparperi ja jatka keittämistä kunnes raparperi on pehmeää ja liha mureaa. Lisää loput ainekset, kuumenna. 

Ripottele pinnalle ruohosipulia. Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kera.

Ihan syötävää perusruokaa äänin 5 - 0. Äiskän asteikolla meni kolmoseen.

3 kommenttia:

  1. Tämä ohje pitää välittää ehdottomasti systerille, jolla on ylituotantoa raparperista. Tosin mitään jalostusongelmia ei ole, kun siitä tulee helkutin hyvää kotiviiniä. Annanpahan vaihtoehdon kuitenkin, jos iskee nälkä kesken viininvalmistuksen :)
    Eikö raparperi tuonut mitään erityistä makuvivahdetta pataan?

    VastaaPoista
  2. Kyllähän se raparperi sellaisen kirpeän, lähes pistävän, raikkauden toi. Ja noin yleisesti ottaen suosittelisin kyllä käyttämään sitä alkuperäisen ohjeen neuvomaa naudanlihaa. Lampaan hieno maku nimittäin pyrki katoamaan ensimmäisen syömisen aikana kaiken muun alle. Vasta lämmitettäessä se taas tuli esiin.

    Siskolle terveisiä: riittävästi hiivaa ja sokeria!

    VastaaPoista
  3. Kiitti terveisistä, minä kerron. Vaikka lie tuo jo oppinut, olen maistellut... Kerron silti, ettei unohda. Sisko ei muuten laita yhtään jälkisokeria, kun tykkäävät kuivasta. Ollaan vissiin aika kuivia tyyppejä.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.