maanantai 8. elokuuta 2011

Mikään ei ole niin kuin ennen!

Kertoilin tuossa jokunen aika sitten hunajasiman  valmistuksesta. Ennen kun nuorena miehenä samasta kirjasta reseptejä katsoin, ostettiin viinihiiva ja ravintosuola apteekista. Ja ohjeet toimivat. Nyt kun menin apteekista kysymään, niin hymyilivät ja sanoivat, että taitaa löytyä marketista. Yksi vanhempi farmaseutti kertoi muistavansa ajan, jolloin kyseisiä aineita heilläkin myytiin. No, minä sitten ostin marketista. Vanhimmainen kyllä minulle kertoi, että nykyiset hiivat ovat tosi tehokkaita. Enhän minä uskonut. Nyt on pakko uskoa! Ohjeen mukaan siman piti antaa käydä kolme kuukautta, sitten poistaa sakka ja antaa käydä toiset kolme kuukautta ennen pullotusta. Tänään on kulunut noin kaksi ja puoli viikkoa aloituksesta. Kiinnitin huomiota siihen, että käyminen oli loppunut. Avasin kannen ja mittasin ominaispainomittarilla tilanteen: aineen alkoholipitoisuus 10,4 %. En taida käyttä kolmea kuukautta. Hämmensin ja laitoin tasaantumaan. Huomenna poistan sakan ja katsotaan mitä sitten seuraa.

Mutta ennen edellä kuvattuja tapahtumia olimme nauttineet 

Rakuunabroileria ja riisiä (viidelle)

8 broilerin rintafilee leikettä, maustamattomia
4 rkl vehnäjauhoja
isohko köntti voita
3 isohkoa salottisipulia
3 porkkanaa
100 - 150 g juuriselleriä
1 purjo
pikkupurkki tomaattipyreetä
5 tomaattia
3 tl kuivattua rakuunaa
3 rkl omenaviinietikkaa
400 g ranskankermaa (joo joo, sano vaan creme fraichea. Minä olen suomalainen enkä sano.)
1/2 kanaliemikuutio
2 dl vettä
suolaa
riisiä sen verran, kuin aterialle arvioit tarvitsevasi


Silppua sipulit (tietysti ensin kuorit, niin kuin kaikki muutkin), viipaloi porkkanat ja juuriselleri. Samoin purjo. Leikkaa tomaatit niin pieniksi kuutioiksi kuin viitsit. Jos haluat hifistellä, niin kuori ja poista siemenet. Voit uskoa, että minä en tuota tehnyt. 


Pyörittele broileripalat vehnäjauhoissa. Paista toiselta puolelta pienellä tulella jonkin aikaa. Kuitenkin siten, etteivät ruskistu. Käännä. Lisää sipuli, porkkanat, selleri, purjo ja tomaatit. Samoin rakuuna, tomaattipyree, viinietikka, veteen liuotettu kanaliemikuutio ja ranskankerma. Anna hautua noin 20 minuuttia - mielellään ei pitempään, sillä silloin mehevä broileri muuttuu kuivaksi kanaksi. Mausta suolalla.


Ja kaveriksi käy tosiaan vaikka riisi. Äänin 5 - 0 hyvää, Äiskän asteikolla kakkonen.

5 kommenttia:

  1. Mikään ei ole kun ennen, tässä olet harvinaisen oikeassa. Opin ihan äsken että kurkun voi paistaa!!! Minä kun olen ollut tasan tarkkaan sitä mieltä ettei kurkku kestä paistamista vaan syödään aina raakana. Mutta tässä se paistetaan: http://uneliasblogi.blogspot.com/2011/07/kesainen-kurkku-perunamuhennos-ja.html

    VastaaPoista
  2. Aika mielenkiintoinen juttu! Vielä kun muistaisi joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Kurkun todellakin voi paistaa ja maku vain paranee, varsinkin talvella espanjalaisten huonojen kurkkujen. Käy kaikkiin paistettuihin mössöihin mielestäni jopa paremmin kuin kesäkurpitsa. Mulla taitaa olla dementia, kun en tuotakaan ole muistanut pitkään aikaan :(

    VastaaPoista
  4. Siis tuo on kertakaikkiian pakko kokeilla! On meinaan niin outo juttu :)
    Jotenkin kuvittelisin että kurkusta tulee pelkkää vetistä mössöä jos sen paistaa....mutta vissiin ei :)

    Mutta nyt menen tekemään kaalisalattia huomiseksi :)

    VastaaPoista
  5. Tänään kokeilin! Hyvää oli (jätin kaaprikset pois, muuten sama resepti).
    Asteikolla 1-10 niin poika antoi 8, hänen tyttöystävä 10 ja ukko kommentoi "oli kyllä ihan hyvää, mutta noi kurkut saisi jättää pois"
    Joten sen voi tehdä hyvinkin uudestaan!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.