tiistai 26. heinäkuuta 2011

Kaikuja tulevaisuudesta

Mari täyttää syksyllä 18 ja Juniori 16. Ennemmin tai myöhemmin tulee hetki, jolloin olemme jääneet Äiskän kanssa tähän mökkiin kahdeltaan. Vaikka yleensä en murehdi menneitä, enkä huolehdi hirveästi tulevasta, niin tätä teemaa olen joskus oikeasti pohtinut. Millaiseksi elämämme muuttuu. Ja taloudenpitomme. Uutta koiraa ei tule. Siivous kerran kahdessa viikossa riittää. Talouden muuttuvat kustannuksen vähenevät. Ravintolassa syöminen lisääntyy. Vai lisääntyykö sittenkään? Tänään kokeilimme vaihtoehtoista linjaa: vähemmän määrää, enemmän laatua.

Ateria kahdelle (ilman kynttilää, kun on vielä niin valoisaa)

kurkkusipulisalaatti
paistetut perunat
wieninleike porsaanlihasta

Kurkkusipulisalaatti

1 avomaankurkku (kuvassa kaksi. tajusin ajoissa, että yksi riittää)
1 punasipuli
3 rkl etikkaa
2 rkl öljyä
suolaa
valkopippuria
1 tl sokeria
ruohosipulia


Leikkaa kurkku oikein ohkasiksi siivuiksi. Pilko sipuli. Silppua ruohosipuli. Yhdistä ainekset kulhoon. Lisää loput aineet. Laita kansi tai lautanen kulhon päälle. Rumpsuta sekaisin. Laita jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa kunnes muu ruoka on valmista.


Paistetut perunat

5 keskikokoista perunaa
öljyä
suolaa
mustapippurirouhetta


Kuori perunat ja leikkaa ne noin kolmen millin paksuisiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista perunaviipaleita keskikuumalla pannulla viitisentoista minuuttia silloin tällöin käännellen. Jos käytät puisia lastoja, onnistuu parhaiten käyttämällä kahta lastaa. Kun perunat alkavat ruskistua ja niihin alkaa hammas pystyä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada kulhoon ja kansi päälle ja paista leikkeleet, joita olet perunoiden paistamisen ohessa jo valmistellut toimitukseen.


Wieninleikkeet

2 ulkofileepihviä à 120 - 150 g
suolaa
mustapippuria
vehnäjauhoja
1 muna
korppujauhoja
vähän voita paistamiseen








Nuiji lihat ohkaisiksi. Yhdellä reunalla ulkofileetä on sellainen valkoinen sidekudos. Se kannattaa leikata terävällä veitsellä parin sentin välein poikki. Muuten lähtee nuijittaessa liha "vetämään". Mausta suolalla ja pippurilla.


Pyörittele ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kohtalaisella lämmöllä noin kolme minuuttia puoleltaan. Päälle voit ruilauttaa tirauksen sitruunamehua, tai leikata sitruunaviipaleen.

 Valmis annos.



Tykättiin Äiskän kanssa tosi kovasti. Äiskä luokitteli kakkoseen. Hyvä vaihtoehto tämä laatuun satsaaminenkin tulevaisuudessa.
Äiskän annos. Äiskällä kun ei oikea käsi toimi, niin kaikki ruoka täytyy palastella valmiiksi. Periaatteessahan yhdellä kädelläkin voi leikellä ruokaa pienemmäksi, mutta Äiskällä hommaa vaikeuttaa vielä toistaiseksi apraksia eli tahdonalaisten liikkeiden vajaatoiminto. Apraksia on antanut paljon periksi, mutta yhdistettynä kaikkeen muuhun sairauden mukanaan tuomiin juttuihin, se tuottaa vielä ihan riittävästi harmia. Kuvassa näkyy myös lusikka, vaikka aivan selvää haarukkaruokaa on lautasella. Lusikan käyttö vain on helpompaa Äiskälle. Vasen käsi pelaa. Tämä tarkoittaa ruokailussa sitä, että ruoka pyrkii karkaamaan oikean puoleisen laidan yli. Minä sitten vierestä veitsellä toppuuttelen. Joku voisi keksiä sellaisen irrotettavan lisälaidan lautasen reunaan!

8 kommenttia:

  1. Ruotsin puolella apteekeissa myydään muovisia laitoja lautasiin ja ne voi tiskata tiskikoneessa tai käsin ....
    Eikun takasin duuniin/tai täällä jo olen mutta potilaitten pariin meinaan
    Anne

    VastaaPoista
  2. Tässä linkki mistä voi tilata noita reunoja
    http://www.varsam.se/shop/?cat_id=53
    kelaa pikkasen alas niin löytyy 4 eri mallia. Jos tarviit apua kielen kanssa, niin kerro!

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia vinkeistä. Hommahan täytyy laittaa pyörimään. Se ilo "pakkoruotsista" on ollut, että hyvin ymmärtää vaikkei puhukaan.

    VastaaPoista
  4. Hyvä! Siellä oli paljon muutakin mielenkiintoista! Sellainen vempain jolla saa itse laitettu rasvaa selkään, purkin avaaja ym hauskaa......mutta ainakin tuo selkä jutska voin kyllä tehdä ihan itse, pistän vaan keksijän hatun päähän ja alan toimia :D

    VastaaPoista
  5. ps. löytyy näitä reunoja Suomestakin :D
    http://www.rehashop.fi/tuotteet.html?id=36/141

    VastaaPoista
  6. Tässä kaupassa löytyy sekä reuna että lautanen jossa on korkea reuna http://www.ptkeskus.fi/verkkokauppa/erikoislautanen-p-117.html
    ja
    http://www.ptkeskus.fi/verkkokauppa/lautaseen-reunus-p-118.html
    Mutta tämä vasta on hieno keksintö :)
    http://www.hilavitkutin.com/2008/12/22/kaulahihna-viinilasinpidikkeella/

    VastaaPoista
  7. Pakko laittaa vielä yksi linkki!
    Tässä on se joka on mun silmän mukaan kaunein :)
    http://www.seniorinapulaiset.fi/Lautasen-reunus

    (ja onhan estetiikka tärkeetä myös reunoissa :))

    VastaaPoista
  8. Ollaan aika samoilla linjoilla. Näissä apuvälineissä on sellainen jännä piirre. Niiden pitäisi auttaa mahdollisimman paljon, mutta ne eivät saisi kuitenkaan liikaa särkeä mielikuvaa terveestä ihmisestä.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.