maanantai 25. heinäkuuta 2011

Pieleen meni, mutta hyvää tuli!

Hittolaine, tää on ilmasen viinan syytä! Ennen oli kaikki niin helppoa, kun osasi keittää makaronit ja paistaa makkarat. Ketsuppia ja sinappia päälle. Nyt kun vähän alkaa jotakin osata, niin sitä pitää ilmasen viinan innoittamana ryhtyä kokeilemaan kaikenlaista. Niin kuin nyt tänäänkin. Poropiirasta! Eikö olisi voinut Etelä-Karjalan miehen mieleen tulla jotakin vähemmän outoa. No nyt se on kokeiltu sitten sekin.

Ainekset, riittää neljälle

400 g piirakkataikinaa, sellaista suolaselle piirakalle tarkoitettua
200 g poronkäristyslihaa
2 pienehköä punasipulia silputtuna
140 g pätkä palsternakkaa kuutioituna
200 g pala lanttua kuutioituna
1 prk (120 g) keltavahveroita
1 dl Chymoksen Ruska-puolukkaviiniä
timjamia, salviaa ja rosmariinia
2 rkl hunajaa
2 dl ruokakermaa
1dl creme fraichea
2 munaa
2 rkl riistafondia
1 dl juustoraastetta
noin 100 g Aura-sinihomejuustoa

Taputtele taikina voideltuun vuokaan. Kuullota pannulla voissa sipulit, palsternakka ja lanttu. Lisää poronkäristys. Samoin viini. Lisää vielä keltavahverot. Haudut käännellen kunnes neste katoaa pannusta. Ripottele oman harkinnan mukaan mausteita. Lisää hunaja. Sekoita ja kaada vuokaan.

Sekoita loput ainekset ja kaada lihojen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.


Maku oli ihan hyvä. Vanha tupakkamies (kylläkin jo toista vuotta myös entinen) tykkää tällaisista voimakkaista mauista. Äiskä veti kolmoseen.


Pieleen mennyt osio: Jos käytät noin korkeareunaista vuokaa kuin minä, on taikina aivan turha. Kyseessä on enemmänkin pataruoka tai paistos. Jos piirakkaa haluaa, kannattaa käyttää sellaista isoa, pyöreää ja laakeaa piirakkavuokaa. Lopputulos on ohuempi ja todennäköisesti hieman kuivempi eli piirakkamaisempi. Nämä ovat tietysti muotoseikkoja, jotka eivät makuun suuremmin vaikuta.

2 kommenttia:

  1. Noin hyvistä aineksista on aivan yks hailee, missä muodossa sapuska on :)
    Tuosta määrästä saisi kyllä vaikka pellillisenkin piirakkaa... menee kokeiluun jahka seuraavan kerran tulee ruokavieraita, jos niin kauan jaksan odottaa.

    VastaaPoista
  2. Ystävällismielinen kutsu tuo aina ruokavieraat paikalle. Ennemmin tai myöhemmin. Kertoo Iskä nimimerkillä "Kokemusta monenlaisesta konnuudesta"

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.