sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Huh hellettä

Helle jatkuu. Joskus parikymmentä vuotta sitten valitin kesällä, että voi kun on kuuma. Talvella valitin kylmää. Ja syksyllä ja keväällä loskaa. Tajusin, että eihän tässä ole mitään järkeä! Joskus pitää olla tyytyväinenkin. Päätin ryhtyä pitämään lämpimästä. Pari kolme vuotta meni itseänsä psyykatessa, mutta sitten aloin aidosti pitää lämpimästä. Viime viikot ovat ollet aivan mahtavia. Hellepäivä toisensa perään. Olen nauttinut. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta. Äiskä ei nauti. Kuumalla Äiskä ei jaksa lähteä lenkille. Touhuaa vain sisällä ja sisälläkin tahtoo mennä sohvalla lueskeluksi. Ja iltapäivästä on ihan takki tyhjä. Pitää ottaa tunnin torkut. Eli aivan selvästi helteet käyvät sairaan ihmisen kunnon päälle. Vähän siinä pyrkii minunkin lämpimästä tykkäämiset kärsiä.

Kuumana päivänä on tärkeätä juoda paljon. Ja ruokakin olisi hyvä olla vähän kevyempää, niin paremmin maistuu. Siksi söimmekin tänään 

Seipaistosta ja rakuunakasviksia

Seipaistos 

400 g pakasteseitä (varmasti joku muukin valkoinen kala käy - talvella voisi kokeilla lipeäkalalla)
165 ml kookosmaitoa
4 munaa
noin 25 g voita
1/2 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria

1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl korppujauhoja
25 - 50 g voita
ripaus suolaa

Kypsennä/sulata kalaa sen verran mikrossa tai vedessä, että saat sen murusteltua uunivuokaan.

 Sekoita hyvin munat, kookosmaito, voi, suola ja pippurit.

 Kaada kalan päälle vuokaan. 

Mittaa vehnäjauhot, korppujauhot, voi ja suola kulhoon. Nypi niitä sorminesi niin kauan, että kulhossa on suhteellisen tasalaatuista muruseosta. Ripottele murut uunivuoassa olevan kala-muna-seoksen pinnalle. 

Paista 200 asteisessa uunissa 50 minuuttia. Vähän vielä koristelin tuoreella ruohosipulisilpulla.


Ja karppaajat voi jättää nuo pinnan jauhomurustelut pois, niin tulee vhh. Tosin kyse ei enää ole samasta ruuasta, sillä sen verran kokonaisuus muuttuu, mutta varmasti ihan syötävää.

Rakuunakasvikset

Porkkanoita
kukkakaalia
ruusukaalia
vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
voita
rakuunaa

Kuori ja pätki sentin mittaisiksi paloiksi porkkanat. Pieni kukkakaali haarukkapaloiksi. Keitä kasvikset melkein kypsäksi vedessä, johon lisäät suolaa, sokeria ja vaniljasokeria. Kuumenna voi pannulla. Kaada kasviksista vesi pois ja kumoa pannulle. Lisää runsaasti rakuunaa. Hauduttele vielä kymmenisen minuuttia välillä käännellen.


Ja sitten eikun syömään. Iimu oli kylässä. Äänin 3 - 0 hyväksi havaittua evästä. Äiskän asteikolla kakkonen.

PS. Oli tuon ruuan nimen kanssa ongelmia. Otin paistoksen venäläisestä keittokirjasta. Tämän tyyppisen ruuan nimi on venäjäksi krambl (крамбль). Eivät tunteneet sanakirjat. Englanniksi sama ruoka on crumble eli venäjän sana on lainaa englannista. Mutta en oikein löytänyt täyttä varmuutta englanti-suomi-käännökseksikään. Soitin Ankille, joka luki vanhoja 70-luvun keittokirjojaan. Aikamme pyöriteltyämme tulimme siihen tulokseen, että suomalainen vastine on paistos. Korjatkaa, jos meni pieleen.

8 kommenttia:

  1. Tätä kalapaistotsta tooki kokeillan tosin ilman korppujauhoja, niiden sijasta voi ripotella vaikkapa juustoa maun mukaan ja mums tulee hyvää ja sivuun tulee kukkakaali muusia (voilla).
    Kateeksi käy kun teillä on siellä ihanat kesäilmat, täällä Skånessa on jo syksy vettä loikottanut yli viikon ja noin 12 astetta keskellä päivää. Ainoa joka tai mitkä tykkää tästä sateesta on omalla tontilla kasvavat kesäkurpitsat, eli pian saadan oman maan tavaraa ja täytettyjä kesäkurpitsoja: vaikkapa lampaan jauhelihalla ja sitruuna/kerma-kastiikeessa, tai sitten veneinä ja vaan kasviksilla täytettynä.
    No se siitä...täällä syödään revbensspjäll kukkakaalin kera (pojalle toki pastaa kun ei kukkakaali mene alas) ja iltapalaksi Suomesta ostettua varrasleipää (sen verran voi fuskata vaikka karppaakin)
    Terkkuja sinne Äiskälle ja vointe
    Anne

    VastaaPoista
  2. Nämä säät ovat nykyään niin ihmeellisiä. Jos sinulla niitä lampaita on, niin kokeile tuota versiotani burgundinpadasta lampaalla.

    Vai saako teillä ihan kaupasta lampaan jauhelihaa?

    VastaaPoista
  3. Minä en myöskään ihan tykkää helteestä, kun takki tosiaan on tyhjä koko ajan, mutta kyllä se sitten pakon edestä kestää.....mutta se ukkonen :( eilen aamulla herättiin erittäin pahaan ukkoseen. Liekit löi välillä ulos sähköpistoksista, ei kivaa olleenkaan :(

    Anne-Mariesta sain idean, että huomenna voisi grillata revbensspjälliä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  4. Meillä Joensuussa ei ole kunnolla satanut viikkoihin. Koko kesänä olen leikannut ruohon pihasta kahdesti.

    Rev-sanaan kun lisää yhden vokaalin, on sana tuttu. Ben on muistaakseni jalka. Mutta mitä ihmettä siitä syntyy, kun nämä kaksi yhdistää ja vielä tuon jällin liittää? Eli mitä ihmettä tuo revbensspjäll on?

    VastaaPoista
  5. Tuo sana paistos on ihan ok mielestäni.

    Crumble-nimeä käytetään Amerikoissa murupiirakasta, usein omenaa mukana. Tuossa reseptissähän nypitään se muruseos siihen päälle, eli ei ihme jos sen nimi on tuollainen.

    En minäkään kovin tuosta liiallisesta kuumuudesta perusta, mutta mieluummin kuumaa kuin viime talven hirveät pakkaset!

    Ben tarkoittaa myös luuta ruotsiksi, revben on kylkiluu. Spjäll-sanalla on monta eri tarkoitusta, esimerkiksi uuninpelti, siis se pelti piipussa millä säädetään tulen palamista uunissa.

    Spjäll tarkoittaa myös esim. sälettä. Ja luurivi "revbenspjäll"issä eli grillikyljessä on kuin lihaisa sälerivi.

    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  6. Hahaaa...siis lammasta saa ihan melkein lähi kaupasta tuoreena, jauhettuna, paistina tais sitten kylkipaloina (revben) vaan tänään syötiin possun kylkkee...grillaamisesta ei tullut mitään kun vettä tuli kun Esterin"piip" (sorry Esteri)...joten oli pakko grillata uunissa mutta hyvää oli ja koirakin oli tyytyväinen luihin (vaikka niitä ei sille sais antaa)...Mutta kokeilen toki sitä burgundipataa kanssa, pitäiskö siihen olla mielummin lampaan paloja ja vähän luuta?
    No kokeillaan kokeillaan ei sitä muuten tiedetä
    Anne

    VastaaPoista
  7. Kiitos tytöt tulkkausavusta. Vesi kielellä. Ja Annelle kateellisena. Meillä pääsääntöisesti löytyy vain pakastettua uusi-seelantilaista lammasta.

    VastaaPoista
  8. Tänään tuli tosiaan ostettua revbenspjälliä, huomenna maustan sen ja kippaan grilliin :)

    Täälläpäin on aika monessa paikassa näitä pientiloja jotka myyvät lampaan lihaa, varsinkin syksyllä niitä tulee kun sieniä sateella.....niin ja tänään poimin ekat kanttarellit!
    Täällä on tässä kuussa tullut 96 mm vettä, joten perunamaa rupee olemaan enemmän riisipellon näköinen kun perunamaan. Oli meilläkin vähän turhan kuivaa ensin, mutta nyt tupsahti yli 40 mm muutaman tunnin sisällä ja se oli kyllä likaa.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.