keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Maksaton laatikko alá Harmony

Siitä on jo lähes 25 vuotta aikaa, kun Harmony ja Tom kutsuivat meidät kylään. Harmony oli minulle tuttu jo lapsuudesta ja vaimoni tutustui häneen opiskeluaikanaan. Yllättäen huomasimme asuvamme samassa kaupungissa ja meidät kutsuttiin illalliselle. Perillä minulle valkeni karmea totuus. Tom on sivari ja koko perhe kasvissyöjiä! Mitähän tästä tulee, kaikki vielä taiteilijoita tai käsityöläisiä. Ei vaikuttanut lupaavalta.

Ajan myötä opin tuntemaan Tomin. Täytyy sanoa, että ennakkoluulot rapisivat. Loistotyyppi! Ja on varmasti saanut paljon enemmän tehtyä isänmaan ja ympäröivän yhteiskunnan hyväksi asioita, kuin moni reservin upseeri. Eli sen opin, että älä arvioi ihmistä ennenkuin olet tutustunut häneen yksilönä.

Kasvisravintoa kohtaan tuntemani epäluulo karisi jo samana iltana. Harmony oli valmistanut maksatonta laatikkoa, joka oli todella hyvää. Reseptiä ei tullut silloin kuitenkaan pyydettyä, ja Harmonyn perhekin unohti aikaa myöten vegetarisminsa. Joskus kysyin reseptiä, mutta oli kuulemma kadonnut eikä muisti riittänyt niin kauas.

Viime viikolla koitti yllätys. Harmony lähetti minulle reseptin. Kertoi löytäneensä siivotessaan komeroita. Se on edelleen yhtä herkullista kuin 25 vuotta sitten:

Ainekset:

3 dl riisiä (puuro tai täysjyvä)
3 dl vettä
2 isohkoa sipulia
0,75 dl öljyä
4 munaa
6 dl maitoa
4 rkl meiramia
1 dl siirappia (alkuperäinen ohje sanoo 0,75 dl, mutta laita vain koko desi, liiat jää kuitenkin astioiden reunoihin)
2 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa

Keitä riisiä pienellä tulella niin kauan, että kaikki vesi on imeytynyt riisiin (älä unohda kattilaa, sillä jämähtää yllättävän äkkiä kuivaksi). Kuullota pieneksi silputtu sipuli 2 ruokalusikallisessa öljyä. Sekoita riisi, sipulit ja rusinat voideltuun uunivuokaan. Sotke loput ainekset esimerkiksi litran kannussa sekaisin ja kaada vuokaan. Paista 200 asteessa sen aikaa, että neste alkaa kiehua (noin 15 minuuttia). Käännä lämpö 150 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä ja vetäytyä pari minuuttia. Kaveriksi voit normaalin maksalaatikon tapaan tarjota sokeroitua puolukkasurvosta.



Meillä tykkäävät kaikki. Eihän se toki maksalle maistu, kun ei ole maksaa nähnytkään. On kuitenkin hyvin paljon maksalaatikon oloista syötävää.

4 kommenttia:

  1. Hei!

    Sain vinkin työkaveriltani tästä blogistasi. Silmiin pisti tuo resepti maksaton laatikko ala Harmony. Kiitos, tämä oli todella yllättävä jo senkin takia että
    jo vuosia kasvissyöjänä en ole missään törmännyt vastaavaan reseptiin. Vegaanin makaronilaatikkoa toki on tullut tehtyä jo monesti.
    Mutta tällainen ei ollut tullut edes pieneen mieleen. No sitähän täytyi heti kokeilla. Vegaanina tosin korvasin maidon kauramaidolla ja kananmunan kikhernejauholla. Lisäksi lisäsin tummaa soijarouhetta "korvaamaan" puuttuvaa maksaa. Lopputulos oli aivan käsittämättömän onnistunut. Muut ruokailijat esittivät toiveen että pian uudestaan.
    Paljon kiitoksia, jään seuraamaan blogiasi mielenkiinnolla jatkossakin.

    t.Juha

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että olen voinut tuoda jotakin hyvää ruokapöytääsi. Henkilökohtaisesti en noita ruokailun ismejä isommin tunne. Joskus aina sattuu näitä kokolihaperuna-linjasta poikkeaviakin kohdalle. Ihan hyviä siinä missä muutkin. Kiva työkaveri sinulla, kun levittää tietoa Iskän ihmeellisistä siekkailuista ruuanlaiton maailmassa. Osoitetta saa toki jakaa eteenpäin.

    VastaaPoista
  3. Hassun kuuloista ruokaa! :) Mutta maksaton maksalaatikko kuulostaa erittäin hyvälle, elämäni kun on täynnä traumoja maksaruuista! ;D

    VastaaPoista
  4. Voi Saara, meillä kun ollaan vähän hassuja, niin aika moni ruoka kuulostaa hassulta.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.