sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Brittiläinen lihapiirakka

Tämänpäiväinen ruoka on sitten kaikkien periaatteideni vastainen. On mennyt aikaa kaikkine hörhellyksineen lähes neljä tuntia. Toki sivussa on tullut touhuttua yhtä sun toista. Lisäksi innoittajana ei ole ollut kulinaarinen nautinto vaan jalkapallo. Kaiken huippuna kaverini Nipa kannusti toteamalla, että et pysty tekemään huonompaa ruokaa kuin britit!

Mutta kun lehdessä sanottiin, että Beckham tarjosi kamuille lihapiirakkaa ja perunamuussia, niin pitihän se kokeilla. Kuitenkaan ei ihan pelkällä jalkapallon fanittamisella kannata lähteä kokeilemaan, ellei ole muuta kokemusta ruuan laitosta. Sen verran hankala ja työläs on.

Ainekset

Kuori

Vehnäjauhoja
600 g paketti lehtitaikinaa
voita tai öljyä
2 pakettia piirakkamurotaikinaa

Täyte

700 g lihaa, karjalanpaistilihat käy oikein hyvin
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 - 1 dl öljyä
1 sipuli, karkeaksi silpuksi silputtuna
2 keskikokoista porkkanaa, suikaloituna (kuorimaveitsellä saa hyviä suikaleita)
3 varsisellerin vartta palasiksi pilkottuna
4 dl lihalientä
2 rkl kuivattua persiljaa
0,5 tl suolaa
mustapippurirouhetta

Ota lehtitaikina ja murotaikina noin puoli tuntia aikaisemmin esille ja laita ne sulamaan huoneenlämpöön. Aloita muu nyhrääminen:

Ota paistipannu, lorauta siihen öljyä ja kuumenna. Kun pannu on kuuma, kumoa lihat pannulle. Lisää 2 ruokalusikallista vehnäjauhoa. Kääntele lihoja koko ajan ja paista kuumahkolla pannulla 6 - 7 minuuttia tai kunnes lihat ovat vähän ruskistuneet. Siirrä paistinpannu lihoineen sivuun.


Ota kattila tai paistokasari. Lisää loput öljyt ja kuumenna pannu. Lisää sipuli, porkkanat ja selleri. Kuullota pari minuuttia. Kumoa paistinpannulta lihat sekaan.  Lisää paistokasariin myös lihaliemi, persilja, suola ja mustapippuri. Kuumenna seosta. Kun seos alkaa kiehua, käännä virta niin pienelle, että mössö juuri ja juuri kiehuu. Laita kansi päälle ja mene tupakalle. Anna kiehua kannen alla pienellä tulella rauhassa tunti. Ota kansi pois ja käännä virrat puolelle täydestä. Anna kiehua vielä varttitunti ilman kantta. Hämmentele, ettei pala pohjaan. Kun seos alkaa olla jäykähköä mössöä, laita johonkin sivummalle. Vaikka kannen alle, niin ei kärpäset lentele ruokaan.


Sillä aikaa kun lihat kiehuvat hellalla, ota lehtitaikina esiin sulamasta. Valitse astia, johon aiot piiraan tehdä. Semmoine halkaisijaltaan 25 - 30 senttinen on aika hyvä. Kauli leivinpaperin päällä lehtitaikina 3 - 4 mm paksuksi levyksi. Paina kevyesti vuuan ääriviivat taikinaan. Leikkaa terävällä veitsellä tai pizza-leikkurilla pari milliä ääriviivojen ulkopuolelta. Poista ylimääräiset riekaleet. Laita lehtitaikinakakkara jääkaappiin odottamaan oikeaa hetkeä.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele valitsemasi vuoka. Ota murotaikinalevyt esille. Jauhota vähän kaulinta-alustaa. Aseta toinen levy alustalle. Levitä varovasti levyn yhden reunan yläpinnalle vaikka pullasutilla vettä. Ota toinen levy ja levitä sen alapinnalle vettä. Aseta nyt tämä toinen levy ensimmäisen levy päälle siten, että kastellut reunat tulevat noin sentin matkalta päällekkäin. Kauli levyt tasapaksuksi. Olet nyt liimannut kaksi levyä yhdeksi. Nyt pitäisi sitten kaulia murotaikina niin isoksi, että se ylettää joka puolelta vähintään 3 - 4 senttiä vuuan reunojen ulkopuolelle. (Idea on se, että levyn pitää yltää vuuan pohjalle ja sitä on riitettävä vielä vuuan reunoillekin).

Nosta murotaikinalevy varovasti voidellun vuuan päälle. Painele varovasti paikoilleen. Leikkaa terävällä veitsellä ylimääräinen taikina vuuan reunojen tasalta pois.



Laita murotaikinan päälle puhdas leivinpaperi ja sen päälle pari desiä riisiä tai kuivia herneitä painoksi.



Laita koko komeus 10 minuutiksi uuniin. Riisit toimivat painona, joka estää taikinaa pullahtelemasta. Poista varovasti paperi ja riisit ja paista taikinaa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes taikina on kauniin kellanruskeaa.

Ota taikina pois uunista ja laita varttitunniksi jäähtymään. Käännä uunin lämpötila 225 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt, lisää täyte ja tasoittele se tasaisesti ympäri pohjaa.



Ja taas pullasuti kehiin. Levitä murotaikinapohjan reunoihin vettä. Ota jääkaapista lehtitaikinalevy ja kastele pullasutilla ja vedellä senkin reunasta noin sentin kaistale. Paina murotaikinapohjan ja täytteen päälle. Painene vielä reunoja, että liimautuu tiiviisti kiinni. Leikkaa terävällä veitsellä keskelle ristin tai haluamasi muotoinen viilto, josta höyry pääsee poistumaan paistamisen aikana. Voitele pinta kananmunalla.

 

Laita piiras uuniin. 15 minuutin kuluttua laske lämpö noin 175 asteeseen. Paista vielä 20 - 25 minuuttia, eli kunnes lehtitaikinakansi on nätisti lehtevöitynyt ja muuttunut väriltään kauniin vaaleanruskeaksi.


Ja Beckham tietää (vaikkei pelaakaan Liverpoolissa), perunamuussi kaveriksi sattuu kuin nyrkki silmään. Äänin 6 - 0 julistettiin tosi hyväksi. Ei Nipa tiennyt.

6 kommenttia:

  1. Nam nam! Tuli hyvää. Minun mieheke, tämän perheen iskä kokkasi tätä tänään. Toimii! Rohkenin linkittää tämän blogin/ohjeen tämän päivän blogimerkintääni.

    VastaaPoista
  2. Jännittää mitä tulee :) nyt on uunissa koko komistus. Tein nauta + hirven liha yhdistelmällä ja hauduttelin lihaa pidempään.

    VastaaPoista
  3. Hyvää oli, mutta tein pizzataikinasta, ja yrttisianlihasta ja hirvestä ��

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.