perjantai 15. helmikuuta 2013

Terkkuja teholta

Silloin kun Äiskä oli sairastunut ja hoidettavana Kuopiossa neurokirugisella teholla, niin pelkkä puhelimen sointi pelotti. Joko soittaavat, että Äiskä on siirtynyt toiseen hiippakuntaan! Silloin ei osannut kuvitellakaan saavansa teho-osastolta hyviä terveisiä. Vaan nytpä osaa. Joku viikko sitten nimittäin tuonne kommentteihin kirjoitti Pirjo. Hän kertoi tehneensä yli 13-tuntisen työvuoron teholla ja rentoutuvansa lukemalla blogini tarinoita. Antoi samalla reseptin, jota tänään sitten päätin kokeilla. Mutta ennen kuin mennään ruokaan, niin pysytään vielä hetki siellä teholla. En voi muuta kuin ihailla tehostetun hoidon osastojen henkilökuntaa. Ihmiset työskentelevät pitkiä päiviä potilaiden kanssa. Potilaiden, jotka kuka minkin asteisesti taistelevat hengissä pysymisestään. Siinä sivussa nämä todelliset sisar-hento-valkoiset hoitavat vielä meidät paniikissa pyörivät omaisetkin. Ainakin sen verran, että meidät uskaltaa laskea autolla kotiin. Ja kaiken he tekevät ystävällisen rauhallisesti. Ei puhettakaan samanlaisesta koheltamisesta, kuin television Teho-osasto-sarjassa. Ei olisi minusta moiseen. 

Mutta ruuastahan tässä piti kertoa. Tänään söimme siis Pirjon reseptin mukaan valmistettuja

teho-osaston sieni-jauhelihapihvejä (joilla ei päädy teholle)

400 g sikanautajauhelihaa
200 g raejuustoa
1/2 dl käsien välissä hienoksi jauhettuja kuivattuja suppilovahveroita (määrä riippuu omista makumieltymyksistä sienten suhteen)
2 kananmunaa
2 tasaista tl suolaa
vajaa tl valkopippuria

Sekoita ainekset. Vaivaa notkeaksi taikinaksi. Muotoile pihveiksi ja paista kuumalla pannulla ilman rasvaa molemmilta puolilta kypsäksi. Tarjoile. Minä tarjosin kaverina tattaria.

Minä tykkäsin, Äiskä rankeerasi kolmannen luokan ruuaksi. Juniori ei osallistunut aterialle. Oli jo poistunut hormonitasapainoa etsimään.

Ehkä Äiskä arviointia sumensi odotettavissa oleva jälkiruoka, jonka itse oli päivällä avustajansa kanssa tehnyt. Eli jälkiruuaksi oli Valion koekeittiön reseptiikan avulla tehtyjä uuniomenoita. Myönnettävä on, että hyvin maistui. Ja Äiskä oli onnessaan, kun oli eilen onnistunut selittämään minulle, että haluaa tehdä kyseistä ruokaa ja sitten vielä onnistui tekemisessään 100 prosenttisesti. Kiitos taitavan avustajan ja ammattitaitoisen ohjauksen.

12 kommenttia:

  1. Saisiko edes virtuaalisia maistiasia? Sienillä höystetyt jauhelihapihvit ovat hyviä! Miten sait paistettua niin ettei raejuusto palanut mustaksi, minä saan kärvähtämään raejuuston ikävästi (aina on pinnassa joitain kappaleita) ja palanut raejuusto on pahaa.

    Minäkin pidän uuniomenoista juuri noin, käytän yleensä fariinisokeria, meillä ei kukaan muu pidä niistä eli teen kyseistä herkkua harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpötilan säätö oli tosiaan aika tarkkaa. Jos levy oli liian kuumalla, tosiaan pyrki kärvähtämään. Jos taas liian miedolla, niin yrittivät valkuaiset lihasta karata.

      Poista
  2. Kokkailin eilen suppilovahverokeittoa ja vielä jäi kuivattuja sieniä pariin piirakkaan ja vaikka näihin pihveihin. Melkein pitäisi mitalilla palkita henkilöt, jotka keksivät hyviä niksejä upottaa suppiksia ja omppusosetta ruokiin. On meinaan hyvien satojen vuoksi varastonhallinnassa haastetta edelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elintarviketeollisuushan työntää omenaa käytännössä vaikka mihin!

      Poista
    2. Kotopuolessa, jossa kaikki on aina pikkuisen paremmin kuin missään muualla, omenat ovat tosi makeita. Olen tehnyt mehumaijalla uskomattoman hyvän makuista mehua. Se on sokerittomana ja säilöntäaineettomana säilynytkin hyvin, yhtään pulloa ei ole tarvinnut hylätä. Omenasosetta laitan myös leipään ja teinpä tässä possukastikettakin. Mutta kyllä sitä sosetta riittää vielä vaikka mihin!

      Poista
  3. heippa iskä! sait hyväntuntuisen jauhelihapihvien ohjeen, kiitos siitä pirjolle. täytyy kokeilla. käyttäisin kyllä lampaanjauhelihaa, koska se on makoisaa ja voi myös olla vähän liian "kuivaa" pihveihin. loraus öljyä voisi auttaa siihen. raejuuston voisi yrittää tunkea pihvin sisään jolloin se ei palaisi ainakaan ensimmäiseksi. t.kirsti m.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se raejuusto, Kirsti hyvä, tässä reseptissä on osa taikinaa.

      Poista
  4. niin vähän toisaalta ajattelinkin että se on. täytyy siis vain löytää se oikea paistolämpötila.t.kirsti m.

    VastaaPoista
  5. No nytpä ratkesi tämän päivän ruokaongelma! Kaikkea muuta löytyy kotoa paitsi raejuustoa. Kauppaan siis mars. Ajattelin paistaa pihvit ensin uunissa ja sitten pinta vielä pannulla. Jospa raejuusto pysyisi kurissa ja kärvähtämättä tällä tavalla.

    VastaaPoista
  6. Tervehdys, täällä Pirjo. Onpa mukava, että kokeilit pihvejäni ja muutama muukin aikoo ryhtyä puuhaan. En ole bloggaaja, joten pääsin ekan kerran tässä fiilikseen, miten mukava on kun joku innostuu kokkaamaan oman reseptini perusteella. Mielestäni pihvit kuuluvat kategoriaan suht helppoa arkiruokaa..Palamisesta en osaa muuta sanoa kuin, että melko ohuet pihvit, jotta ei tarvitse paistella iänkaiken ja raejuuston määrä ei saa olla liian suuri suhteessa jauhelihaan. Valamossa on oltu, Kieslowskin elokuvia katsottu ja pohdittu niitä porukalla, syöty liiankin hyvin ja irrotauduttu arjesta. Sulla on ollut aivan jäätävä flunssa,vaikka tuntuu taudin lähetys konstit olevan kohdallaan, on se silti ärsyttävää. Vielä räkävaiheen jälkeenkin tauti vie puhtia pari viikkoa. Mä (=puoliso ja minä) olen lomaillut viikon, tosin en ole tehnyt mitään elämää suurempaa, vaan nuohonnut tässä kotinurkissa, käynyt elokuvissa ja toisen kerran elämässäni elokuvissa katsomassa oopperaa. Aika kiva, vaikka mikään suuri musiikintuntija tai oopperan ystävä en olekaan. Perjantai-illat me ollaan Mac eli Apple kurssilla työväenopistolla. Sujuu jo hiukan paremmin, kun lähtötilanteessa en saanut Mac:in hiirellä Ilta-Sanomia kesytettyä. Tänään meille ruokaa laittaa Thai ravintolan henkilökunta, kaverini jäi leskeksi ja lasten hiihtoloman kunniaksi tarjotaan hänen perheelleen thai ruokaa kuppilassa. Onko sulla hyvää borssi-keiton ohjetta? Jos, niin keittelehän malliksi. Hyvää viikonloppua sulle, vaimolle ja blogisi lukijoille! Pirjo

    VastaaPoista
  7. Kokille iski taas laiskuus ja pihveistä tulikin mureke. Pikkusen hurautin maustepippuria ohjeen ainesten lisäksi, ja voi että tuli hyvää!! Huomenna se on vielä parempaa. Hyvä ja helppo ohje, suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on helppo ja hyvä! Ja yllä olevassa keskustelussa on mielestäni liioiteltu raejuuston palamista.

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.