maanantai 4. helmikuuta 2013

Pelmenit baskirialaisittain - пельмени по-башкирски

Aina ei kaikki mene niin kuin suunnittelee. Joskus on jo hyvä, jos on mennyt edes sinne päin! No, tänään oli sitten hyvä. Alkuperäinen suunnitelma oli puolilta päivin pyöräyttää jokunen pelmeni Marin ja kaverinsa Empun kanssa. Ruokailu ja loppupäivä oleilua Äiskän kanssa. Vähän ehkä paperihommia. Vaan katin kontit! Ensimmäiseksi tytöt ilmoittivat tulevansa tuntia suunniteltua aiemmin. Sitten havaitsin ohjeen mukaan tehtynä pelmenien valmistuksen vievän kolminkertaisesti aikaa suunniteltuun verrattuna. En ollut ajatellut ainesten määrää suunnitteluvaiheessa ollenkaan, ja taikinasta tulikin oletettua suurempi. Sitten vielä jossakin välissä Äiskän avustaja kävi miehensä kanssa tuomassa muovikassillisen mateita, jotka piti ennen laskujen maksua ja saunaan menoa nylkeä ja puhdistaa. Siinä se päivä menikin. Puolilta öin pääsin tätä kirjoittamaan. Paperihommat olin jo sovinnolla jättänyt aamuun. Niin, ja heti muuttui myös alkavan viikon ruokalista, sillä huominen mannapuuro siirtyi viikon päähän ja syömmekin yllättäen madekeittoa.

Mutta tänään väänsimme pelmenejä. Niitä riitti syötäväksi, pakastettavaksi ja vieläpä tytöille kotiin vietäväksi. Aluksi teimme makuvertailua varten peruspelmenejä. Linkin takaa löytyy myös ohje kuoritaikinalle, jota käytimme molemmissa. Päivän sana oli kuitenkin

peruna-liha-pelmenit baskirialaisittain

1 kg rasvaista lampaan lihaa
2 sipulia
1 peruna
3 rkl öljyä
4 - 5 tl suolaa
2 tl mustapippurirouhetta

Valmista kuoritaikina ja jätä se tekeytymään jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen. Kuoritaikinan teko on neuvottu täällä. Jauha liha, kuorittu peruan ja kuoritut sipulit lihamyllyllä hienoksi. Lisää loput aineet ja vaivaa taikinan notkeaksi. Valmista pelmenit edellä olevan linkin ohjeiden mukaan joko pelmennitsalla tai käsin. Jos et omista pelmennitsaa, on käsin tekeminen helpointa seuraavasti. Kauli taikina parin millin paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä noin kymmenen senttiä kanttiinsa olevia palasia. Ihan kuin tekisit joulutorttuja. Laita keskelle köntti täytetaikinaa. Käännä kulmat keskelle yhteen. Nipistele syntyneet saumat sormin kiinni. Vähän isojahan niistä tulee, mutta vähemmämpähän tarvitsee kappalemääräisesti syödä. Joka tapauksessa, kun pelmenit nyt on tehty, pakasta ne. Pakastetut pelmenit keitetään suolalla tai lihaliemellä maustetussa väljässä vedessä noin 10 - 12 minuutin ajan. Tajoile smetanan tai majoneesin kera. Esimerkiksi.



Todettiin hyviksi äänin 5 - 0. Äiskän asteikolla toisen luokan ruokaa. Kumpi sitten oli parempaa, peruspelmenit vai nämä baskirialaiset? Siinä menivät äänet tasan. Äiskä tykkäsi molemmista. Äiskällä on hirmuinen räkätauti, mukavaa, että sattui mieleistä ruokaa. Tuli molemmille parempi mieli.

15 kommenttia:

  1. Onpas ollut urakka mateitten kanssa. Minä en mateita nylje / nylkenyt silloin kun rannalla asustin. Suolistaminen riitti, sitten katkoin pätkiksi ja keitin suola-sipuli-pippurivedessä kypsäksi. Kalapalat pois ja liemeen potakat kiehumaan. Niitten kiehuessa nyljin ja ruodin kalanpätkät. Kun potakat joks kypsiä, kalat keittoon + kermaa, valkopippuria, purjoa ja tilliä. Totta kyllä, että jäähdytettäessä moinen liemi hyytyy, mutta kyllä se sitten taas kuumennettaessa liukenee. Voisi varmaan pistää liemen ja kalapalat pakkaseenkin, ehkä laittaisin erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua on aina tympinyt, että Suomessa maderuoka tarkoittaa madekeittoa. Vaan siitä huolimatta aion aloittaa keitolla. Lopuista sitten uunimadetta ja mahdollisesti muhennosta.

      Poista
  2. hyvä pointti sinulta mateen mieltämisestä aina vain keittoon. en ole koskaan kuullut/nähnyt kenenkään siitä muuta valmistavankaan. sain hyvät naurut itsestäni koska huomasin etten minäkään ole asiaa kyseenalaistanut, mennyt vain kuin pässi narussa tai lauman mukana. noin niinkuin ruoka-aineena made on tosi hyvää ja esim. työpaikkaruokalassa sitä sesonkiaikana on tarjolla nimenomaan keittona, jolloin tilaisuus sen nauttimiseen on helposti tarjolla. t kirsti m.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Norjalaiset turskareseptit muuten soveltuvat tosi hyvin mateen valmistukseen.

      Poista
  3. Kyllä mateesta tosiaan voi tehdä paljon muutakin kuin keittoa, madehan kuuluu turskakaloihin :)
    Tosi mielenkiintoisia ruokia sinä muuten kokkailet. Löysin sattumalta blogisi vähän aikaa sitten ja olen jäänyt koukkuun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koukussa kuin made talviyönä!

      Pakko yrittää jotenkin pitää mielenkiintoa yllä, kun joka päivä kuitenkin pitäisi jotakin vääntää.

      Poista
  4. kiitos edellisistä infoista. ai että turskakala ja norjalaiset turskareseptit, uutta aluevaltausta ruokaharrastukseen. pitää tutustua, t kirsti m.

    VastaaPoista
  5. Moi, jäin pähkäilemään, että oliko tuo pottu keitetty vai raaka tuohon täytteeseen...? Sain mieheltä reissun tuliaisiksi muovisen pelmenitsan ja pitäähän sitä jossain vaiheessa kokeilla! Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pottu raaka. Jos sipulit ovat isoja, kannattaa määrää vähentää reilusti. Ja jos ei ole lammasta, niin tuo mainittu perusreseptikin on oikein hyvä.

      Ja muovisia pelmennitosoja on sekä hyviä, että huonoja. Laadun huomaat, kun ryhdyt kaulimaan päällimmäistä taikinalevyä. Hyvä pelmennitsa "leikkaa" helposti taikinan. Huonon kanssa menee hermot.

      käyhän kertomassa kuinka onnistui.

      Poista
  6. Made on herkkukalaa! Meillä madetta ei ole koskaan nyljetty, vaan äiti-kullan oppeja noudattaen lima otetaan pois kuuman veden avulla. Löysin Maku-lehden sivuilta ohjeen http://www.maku.fi/artikkeli/kalakoulu-made#axzz2JxGTTefM

    Harmi, kun en täällä kaupunkioloissa osaa talvikalastaa ja kunnon talvimadetta en ole saanut aikoihin. Kesällä sen sijaan mökillä saadaan madetta yleensä syvänteestä, samoilta paikkeilta välivedestä nousee muikkua. Madeverkko on 20-40 metrin syvyydessä ja kesämadekin on todella herkullista. Ei mudanmakua tai mitään muutakaan ongelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitähän on kaikenlaisia myyttejä, joihin vedotaan, kun halutaan perustella, miksi joku ruoka ei maistu. Minä tein hyvin yksinkertaisen madekeiton. Ja hyvää oli.

      Nyljin ihan vanhoja taitoja verestääkseni. Edellisestä mateesta oli nimittäin aika toistakymmentä vuotta.

      Poista
  7. Heippa ja hyvää Runebergin päivää!
    Onko sinulla tietoa baskirialaisen ruoan erityispiirteistä yleisesti ottaen? Kyselen, koska tämä juttu on itselleni ihan uutta. Onko kyseessä paimentolaisista (hätäinen johtopäätös lampaan lihasta)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse asiassa tiedä bskirialaisesta ruuasta mitään. Tuon reseptin kopsasin (hittolainen, lähde jäi mainitsematta) Venäjältä ostamastani keittokirjasta "250 pelmeni-, manty- ja varenikireseptiä". Pelmenit sinänsä ovat Kiinasta kotoisin oleva venäläinen juttu. Ei kuulu erityisesti baskirian perinteisiin, vaan ovat oman lammasversionsa kehittäneet Venäjältä saapuneena kulttuurilainana.

      Ja hyvää Runebergin päivää sinullekin, toivottavasti teit pellillisen Miehisiä Runebergin torttuja.

      Poista
  8. heippa iskä! runebergin päivä oli ja meni ilman torttuja (raskasta syötävää, rasvaa ja jauhoja jotka huomaamatta ajan mittaan läskiksi kertyvät vyötärön seudulle). siitä huolimatta jo monta päivää olen "kuolannut" pelmenien perään ja nyt ne ovat pakkasessa huomista odottamassa. yritän olla syömättä kaikkia kerralla. niiden antamaa makuinspiraatiota odotan. sinulta pukkaa ohjeita niin paljon ettei perässä pysy, odottelen vielä että saan tehtyä ja maistella tillilihaa lampaasta, lammaskaalia, maksakeittoa udmurtialaisittain ja mademuhennosta. yhden hengen talous rajoittaa siten että kaikkia aina tahtoo jäädä jolloin ei aina ole edes taloudellisesti viisasta vaihtaa ruokalajeja päivittäin.pois en ihan eettisistä syistäkään heitä mitään. hyvää päivänjatkoa, kirsti m.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.