sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Väärennetty jänis - Falscher Hase

Yleensä kirjoitan juttuni itse. Tänään teen kahdesta perustellusta syystä poikkeuksen. Ensinnäkin, minulle kävi vanhanaikaisesti ja varustin itselleni liikaa tekemistä tälle päivää ja sain virolaiset makkarat suoleen vasta lähempänä puoliyötä. Eli ihan takki tyhjä. Toiseksi, miehemme Berliinissä eli hyvä ystäväni Nisse kirjoitti tuonne väärennetyn porsaanfileen kommentteihin niin valmiin tekstin, ettei siihen oikeastaan tarvitse lisätä mitään (kerrankin Nisse kirjoitti lyhyesti ja tiivistetysti!). Nissen teksti lainausmerkeissä.

"Kuolleitten eläinten kerho. Kaikenlaista väärää keittiöissä vilisee. Niin myös Saksassa. Eräs näistä omituisista otuksista on väärä jänis, Falscher Hase:

500g jauhettua nautaa
250g jauhettua sikaa
2 sämpylää tai sitä vastaava määrä valkoista leipää
1-2 munaa
1 sipuli
suolaa
1 sitruunan kuoriraaste
1tl sinappia (ihan millaista vaan)
hyppysellinen muskattipähkinää
meiramia ja
mieltymysten mukaan syvyyttä makuun
paprikalla, tomaattipyreellä ja pippurilla tai millä muulla tahansa

30-40g rasvaa vuoan voiteluun
pekonisuikaleita sekä
1 sämpylä tai sitä vastaava määrä valkoista leipää
toinen sipuli ja
1 tomaatti

Kastikkeeseen
hapankermaa ja
jauhoja suurukseksi

Silpu ja turvota ne 2 sämpylää. Nesteen voit valita vapaasti. Sitten silpu sipuli pieneksi ja jos haluat kuullottaa niin tee se. Resepti ei ota kantaa asiaan. Pistä kaikki tyköaineet yhteen ja vaivaa märin käsin tasaiseksi massaksi. Ota pitkä vuoka, esim. leipävuoka, ja voitele se. Taputtele massa siihen. Minä olen sen rennolla ranneliikkeellä vuokaan plätännyt. Tiiviyteen resepti ei ota kantaa. Ei myöskään kylmäkäsittelyyn. Peitä pinta tykkänään pekonisuikaleilla. Pistä sämpylä ja tomaatti pieneksi silpuksi ja ripottele suikaleitten päälle. Silppua sipuli, kuullota ja levitä edellisten kaveriksi. Lorauta lopuksi 2 ruokalusikallista vettä pinnalle. Minä olen ollut tällä kohtaa reseptiä rohkeampi ja laittanut sillai sopivasti enemmän.

Reseptin uuni on sähköllä lämpiävä. Kirja (Das elektrische Kochen, Elisabeth Meyer-Haagen, Verlags- und Wirtschaftsgesellschaft der Elektrizitätswerke m.b.H - VWEW 38 Auflage, 1979)ei kiertoilmaa mainitse. Paisto-ohje kuuluu:

esilämmitetyssä uunissa keskitasolla 20-30 minuuttia 225-240 lämmössä,
kylmään uuniin laitettuna 35-45 minuuttia ja termostaattivipu 240-250 asteeseen.

Pastamisen aikana irtoaa paistoliemi, joka käytetään kastikkeeseen. Ota se kypsennyksen jälkeen talteen, lisää hapankerma, haluttaessa pyrettä ja muita makuja sekä suurusta jauhoilla.

Ja sit eiku syömään."Tein aikalailla ohjeen mukaan. 700 g sikanautajauhelihaa, 2 tl suolaa, 1 tl muskottipähkinää, 2 tl meiramia, 2 tl paprikajauhetta, pieni purkki tomaattipyrettä ja 2 tl mustapippurirouhetta. Sipulin raastoin raakana mukaan. Periaatteessa tykättiin, mutta sitruunan makua tuli liikaa,  sillä sitruuna tuli häiritsevästi läpi. Perusidea hyvä, ja varmasti tulee tehtyä joskus toistekin. Kokeilkaa ihmeessä.

Ja jos kellä on reseptiä, johon liittyy joku väärä tai väärennetty, niin laittakaa vihjettä. Kokeillaan.

5 kommenttia:

 1. Kotikokki.netissä on eräs resepti jonka nimi viittaa hanheen, mutta ei ole tehty siitä.
  http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/100517/koyhanhanhi

  VastaaPoista
 2. Köyhän miehen tuo on nimensä perustella, mutta aikamoiselta väärennökseltä näyttää. En ole kokeillut, vaikka mieli on tehnyt.

  http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/45961/k%C3%B6yh%C3%A4n%20miehen%20lakkahillo/

  Terveiset Costa Ricasta!

  VastaaPoista
 3. Köyhät ritarit, niissä ei kyllä ole ritareita. Vanhaa leipää kylläkin :)

  http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/17217/K%C3%B6yh%C3%A4t%20ritarit/

  VastaaPoista
 4. Hei Iskä! Ajattelin vain tulla kertomaan, että sulla on ihan mielettömän sympaattinen blogi ja sun positiivisuutes on ihailtavaa. Olen siis uusi lukija ja iloinen sellainen. T. Yhden toisen Iskän tytär

  VastaaPoista
 5. Mukavaa Yhden toisen Iskän tytär, että olet tiesi tänne löytänyt ja vielä tykännytkin. Käy toistekin kommentoimassa.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.