lauantai 29. syyskuuta 2012

Kuu vaihtuu - ympyrä sulkeutuu

Alkaa syyskuu olla lopuillaan. Tämän kuun teeman piti olla müncheniläinen keittiö. Niinhän se olikin, mutta uunin hajoamisen aiheuttama hässäkkä sotki aika pahasti ja müncheniläiset reseptitkin jäivät aika vähäiselle kokeilulle. Tästä johtuen yritän vielä maanantaina valmistaa yhden syyskuun teemaan kuuluvan aterian. Sitten siirrymme takaisin juurille eli alkaa suomalaisen kotiruuan kuukausi. Tänään kuitenkin namittelimme. Päivällä ruokana oli

avokado-lohipastaa
4 annosta
(lähde: Sirpa Talka, Midi Vuorela: Me-lehden Ruokakirja, Hansaprint Oy, 2006, isbn 952-92-1308-5)

1 kypsä avokado
1 sipuli
1/2 sitruuna
suolaa, mustapippuria
250 g pinaatti fettuccineä 
vettä, suolaa
oliiviöljyä
300 - 400 g lohta
4 rkl maustamatonta tuorejuustoa
parmesaania
tilliä

Laita uunin grillivastus päälle. Halkaise avokado. Irrota siemen. Leikkaa avokado neljään osaan ja poista kuori. Siivuta neljännekset. Kuori ja siivuta sipuli. Leikkaa lohi sentin leveiksi siivuiksi. Jätä nahka kiinni. Asettele suikaleet uunipellille. Ripottele pinnalle suolaa ja tilliä. Laita pelti uuniin. Keitä tuorepastaa ohjeen mukaan. Sillä aikaa kun lohi ja pasta valmistuvat laita lämpöiselle pastalautaselle avokadosuikaleita ja päälle sipulia. Ripottele päälle sitruunamehua, suolaa ja mustapippurirouhetta. Nosta kypsät lohiviipaleet lautasen reunalle. Valuta vesi pois pastasta ja lisää hieman oliiviöljyä. Jaa pasta lautasille. Ja pastan päälle lusikallinen tuorejuusto. Viimeistele annos muutamalla parmesaanilastulla. Tajoile.



Hyvää äänin 4 - 0. Äiskäkin rankeerasi asteikollaan kakkoseen, vaikka pasta olikin hankalaa saada suuhun.

Ja kun vauhtiin päästiin, niin illalla innostuin vielä paistamaan Marille ja kaverilleen elokuvaillan iloksi vihreitä tomaatteja. Alkupalana ruoka on tullut laajemmin tunnetuksi elokuvasta Paistetut vihreät tomaatit. Ruokaan löytyy netistä kuitenkin useita hieman toisistaan poikkeavia reseptejä. Minä yhdistelin reseptejä vähän sen mukaan, mitä satuin komeroistani löytämään ja mitä englanninkielisistä resepteistä ymmärsin.

Paistetut vihreät tomaatit kuten Iskä asian ymmärtää

3 kiinteää vihreää tomaattia
suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl cayennea
1 dl piimää
1 muna
3/4 dl maissijauhoja
1 dl korppujauhoja
maapähkinäöljyä paistamiseen (mikä tahansa ruokaöljy käy)

Leikkaa tomaatit reilun puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Ripottele suolaa siivuille ja laita syrjään viideksi minuutiksi. Sillä aikaa sekoita vehnäjauhot ja cayenne yhteen kulhoon. Vispaa piimä ja muna sekaisin toiseen kulhoon ja sekoita maissijauhot ja korppujauhot kolmanteen kulhoon. Kasta tomaattisiivut ensin piimä-munaseoksessa. Pyöräytä ne seuraavaksi vehnäjauhoissa. Kasta taas munaseoksessa ja lopuksi pyöräytä vielä korppujauho-maissiseoksessa. Paista öljyssä paistinpannulla viisi minuuttia puoleltaan. Älä käytä liian kuumaa pannua, jotta tomaatti ehtii kypsyä. Asteikolla 0 - 12 seitsemän tuntui aika hyvältä. Nosta kypsät tomaatit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan. Jaa lautasille ja ripauta vähän Tabascoa kastikkeeksi. Tarjoile.



Hyvää äänin 2 - 1. Itse tomaatti ei maistu juuri miltään, joten ajan kanssa makua voi vaihdella muuttamalla cayennen tilalle jotain muita mausteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.